Bijna jaar Coronamaatregelen en Ars Musica

Het coronavirus

Het koor Ars Musica is sinds maart 2020 zo goed als niet meer bij elkaar geweest. In juli is er met ongeveer de helft van de leden een soort repetitie geweest, exact in de periode dat we dit volgens de regels mochten.

Na de zomer zijn we in kleine groepjes aan het oefenen geweest, dit voornamelijk met het doel de vieringen in de Nicolaaskerk te verzorgen. Naast deze werkzaamheden hebben we telkens de gelegenheid aangegrepen om ook te oefenen voor Kerst met Ars Musica. Dit was overigens na afstemming met verantwoordelijken van zowel de kerk als de veiligheidsregio.

Kerst met Ars Musica is een project geweest voor de lokale omroepen van Waterland én voor de welzijnsorganisaties van de gemeentes Purmerend, Landsmeer, Edam/ Volendam en Waterland, zodat we dit jaar alsnog de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zieken en de mantelzorgers een stukje Kerst konden aanreiken.

Het organiseren van een kerstconcert zat er niet in. Door het kerstcomité is een ‘multimedia plan’ uitgewerkt. Door de inzet van koorleden in kleine groepjes, Trio Fluvio en enthousiastelingen bij de Rotary en Lions clubs van Waterlant, kwam de organisatie op gang. Al snel kwam de toezegging dat er een TV-programma uitgezonden zou gaan worden op 20 december 2020 door de samenwerkende lokale omroepen (Lokale Omroep Landsmeer (LOL), RTV Purmerend, PIM (Monnickendam) en LOVE (Volendam/Edam).

Het kerstcomité heeft via de welzijnsorganisatie een ieder uitgenodigd te gaan kijken, maar ook een kleine verrassing in het vooruitzicht gezet voor een aantal kijkers. Ook de Rotory en Lios hebben de kerstprojecten, zoals huiskamer kerstvieringen en kerstpakketten, aan de uitzending verbonden. Hierdoor zijn naar onze inschatting meer dan 1000 adressen bezocht. Een hele prestatie in een heel moeilijke tijd.

Maar hoe vulde je nu zo’n TV-programma? De koorleden konden niet samenzingen, maar wel in kleine groepjes oefenen. Enkele koorleden zijn direct samenwonende familieleden, waardoor het ‘risico’ voor Corona door samen te zingen maar beperkt groter werd. Ook de solisten konden ieder in hun eigen ‘bubble’ aan de slag. Er is een strategie opgezet om zoveel als mogelijk alle nummers op te nemen, zodat naarmate Kerst naderde het TV-programma af zou zijn. Alle nummers zijn eerst opgenomen in de Nicolaaskerk met meerdere microfoons, waarna op locatie passende beelden zijn geschoten. Het plan was om ook het lokale geluid de mixen, maar dat bleek in de praktijk erg lastig.

De locaties zijn door de koorleden / kerstcomité benaderd om buiten de openingstijden de opnames te mogen maken. De verschillende tuincentra en kerken hebben hier van harte aan meegewerkt, waarvoor we ze heel dankbaar zijn. Ook hadden we plannen om opnames te maken in het Purmerend Museum én de toezegging hadden we ook al binnen. Maar door de ‘lockdown’ van december konden we het niet meer geregeld krijgen.

Door het programma heen waren Maria en Josef mét ezel op zoek naar Bethlehem (de kerststal). Via Klaas van Staaveren konden we opnames maken met Maria en Jozef en de ezel. Gelukkig hebben we dit op het bedrijf van Klaas opgenomen, omdat de ezel op een bepaald moment de benen nam en niet meer onder controle te krijgen. Zeker de opnames met een drone waren fantastisch. Maria en Jozef waren voorbeeldig.

Op 20 december zou een bepaald deel live worden uitgezonden, maar de week ervoor bleek dat onder de coronaregels het niet mogelijk was voldoende vrijwilligers beschikbaar te maken en die ook nog veilig met elkaar de uitzending te laten verzorgen. Op donderdag 17 december werd besloten om de op zaterdag de 19de het programma op te nemen. Deze omzetting lukte bijna helemaal, alleen bleken toen Josef en Maria niet beschikbaar. Gelukkig kon een stand-in-koppel de slotscene maken, waar we Josef en Maria, dit keer zonder ezel, door Purmerend tot aan de kerststal in de Nicolaaskerk zagen lopen. Ook besloten we te starten met een kort interview, om de situatie enigszins te duiden. Al met al was de opnamedag, met telkens voldoende afstand, een enorme inspanning.

In de week voor de 20ste was de productie van de filmpjes in volle gang. Twee studenten van de media opleiding hebben dit voor hun rekening genomen. Een enorme berg van ruim 150Gb aan materiaal moest omgezet worden naar filmpjes voor het programma.

Op zaterdagmiddag de 19 december werd begonnen met de montage, nadat we eerst de kerk weer in goede orde hadden verlaten. De montage heeft uiteindelijk tot 01:00 ’s nachts geduurd, maar toen was het ook af. Op zondag de 20ste werden in de ochtend alle lokale stations voorzien van de uitzending, waarna keurig op tijd iedereen de uitzending instartte om 14:00.

Op zaterdag en zondag en de dagen erna werden de attenties rondgebracht. De reacties op de uitzending en de attenties waren positief. We kunnen terugkijken op een enorm inspirerend project. Wellicht behouden we componenten van dit evenement voor de toekomstige kerstvieringen, waarbij we hopelijk weer normaal met elkaar in contact kunnen komen en ook live muziek kunnen maken.

Het bijna 2 uur durende programma is nog steeds bij de verschillende omroepen terug te zien. Ook is er op de site van Ars Musica een linkje opgenomen naar een samenvatting van 20 minuten te vinden.

0 comments

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.