Vergelijking bladmuziek Apps

Al jaren gebruik ik een tablet voor het tonen van mijn bladmuziek tijdens het begeleiden en dirigeren van mijn liturgisch koor Ars Musica uit Purmerend. We geven op veel plekken uitvoeringen en hebben uitvoeringen die soms kort op elkaar volgen. Deze playlisten wijzigen soms tot zeer kort voor de uitvoering. Tijdens de repetitie loop ik rond mer mijn tablet om zangers bij te staan bij hun studie. Helaas heb ik ook een leesbril, wat de behoefte aan een groter scherm heeft gecreëerd. Ik ben begonnen met een Sony T1 tablet, gevolgd door een iPad en heb nu een Microsoft Surface Pro 4. De schermgrootte was een van de redenen om over te stappen, maar ook het combineren van gebruiksfunctie (video- en audio-editing) was een belangrijke reden. Op de Surface gebruikte ik ook AmiDuos om MobileSheets te kunnen gebruiken.

In dit artikel neem ik je mee in mijn zoektocht naar het best bruikbare programma voor bladmuziek. Het beheren van mijn bladmuziek én dat van mijn koorleden vindt plaats via Dropbox. Mijn voorkeur ligt eigenlijk bij OneDrive maar het delen van directories gaat op dat platform niet eenvoudig genoeg en de integratie van OneDrive met de genoemde programma’s is niet standaard aanwezig. Mijn koorleden halen vanaf de Dropbox hun PDFjes naar binnen. Zij gebruiken of MobileSheets (Android) of ForScore (iPad). Eerst volgt een algemene beschrijving van de programma’s gevolgd door een vergelijking op punten waarop ze in mijn geval zijn beoordeeld en natuurlijk komt er een soort winnaar uit.

ForScore
Kosten: € 9,99
ForScore (iPad) is alleen op iOS beschikbaar. Het heeft een zeer grote hoeveelheid functies in huis, maar toch blijft het redelijk eenvoudig te bedienen, zoals bijvoorbeeld het samenstellen van playlistsen (setlistsen). Het enige aparte is, dat er gestart wordt met een ‘leeg scherm’ (met het laatste muziekstuk) en dat je het menu zelf moet oproepen. Dit is niet intuïtief.
Een ‘getting started’ ontbreekt in het programma. Uiteindelijk vind je de functies wel, maar het kostte me in het begin wat moeite om ze te vinden. Een nieuwe handige functie is de groepsfunctie. Jammer is dat voor de groepsfunctie betaald moet worden. Bij een koor van 46 personen is de grens van 30 voor een groepsabonnement om muziek onderling te kunnen delen een lastige grens.
Het importeren van muziekstukken zit wat verstopt in het menu, zeker  als het de eerste keer is. De iconen op de verschillende schermen zijn volgens de Apple standaard. Toch is het erg zoeken naar de ‘handigste’ methode van import. Forscore heeft overigens wel een import mogelijkheid vanaf OneDrive, alsmede eigenlijk alle andere gangbare Cloud oplossingen. Als je je gebruikersnaam/wachtwoord hebt ingetoetst, krijg je de inhoud van de Cloud te zien. Het importeren van een gehele directory verloopt via ‘Wijzig’, waarna er extra functies zichtbaar worden, zoals het selecteren van ‘alles’. De mappen kunnen gesorteerd worden op ‘meest recent’, zodat de nieuwe muziek altijd bovenaan staat. Het fijne is dat deze ‘onthouden’ wordt, ook als het programma helemaal wordt afgesloten.
Na de import is het overzicht van de muziekstukken onder muzieknoot in de menubalk terug te vinden.De muziekstukken laden erg snel. Paginanavigatie is snel, zowel met touch als met mijn bluetooth pedaal (Airturn BT-105), die eenvoudig te koppelen is aan de iPad. Er zijn echter geen additionele instellingen mogelijk. Ik heb ze echter ook niet gemist. Via de ‘Herschik’-functie (bereikbaar via toolbox rechtsboven( kan voor de Airturn de volgorde van het tonen van de pagina’s worden ingesteld. Heel intuïtief werkt dit. Het is bij grote muziekstukken wel opletten waar de pagina’s terechtkomen.
Voor het maken van aantekeningen / annotaties is het heel eenvoudig door lang met een vinger op het scherm te drukken. Ook het markeren van delen (markeerstift) is hiermee intuïtief, maar vooral snel te bereiken voor als je aan het muziekmaken bent. Wel is een bewuste handeling nodig om de functie te sluiten. Hier lijkt een afweging gemaakt te zijn tussen heel gebruiksvriendelijke annotaties en het combineren van functies, zoals het kunnen opslaan van versies van de annotaties.
Het maken van setlisten (playlisten) verloopt via een aparte menukeuze. Op zich een van de mooiste functies. Jammer is alleen dat bij het samenstellen van een setlist de zoekfunctie niet direct zichtbaar is en via een drag van de lijst naar onderen pas geactiveerd wordt. Wel heel erg Apple, maar niet erg snel in gebruik. Zeker niet voor minder ervaren computeraars. Eenmaal de zoekfunctie gevonden hebbend, is het samenstellen maar ook het corrigeren van de lijsten heel erg eenvoudig. Alle functies direct bij de hand. De eigen volgorde van de nummers wordt hier ‘handmatig’ genoemd en is heel eenvoudig te wijzigen.
Een gemaakte setlist laadt supersnel. Ook de navigatie tussen de setlisten verloopt erg eenvoudig, Met de komst van tabbladen kunnen zelfs eenvoudig aan meerdere setlisten worden gewerkt.
Mijn koorleden van jong tot oud gebruiken dit programma als ze een iPad hebben en delen hun muziek via de Dropbox met andere koorleden die MobileSheets gebruiken zonder het inrichten van allerlei ondersteuning zoals handleidingen en uitgebreide instructiesessies.
Samengevat is ForScore een heel snel en compleet programma met een kleine leercurve. Als dit programma op meerdere platformen beschikbaar zou zijn, dan zou dit programma onverslaanbaar zijn voor de concurrentie.

MobileSheetsPro
Prijs: € 14,99 ($12,99)
De gratis versie kun je beter overslaan als je al een flinke verzameling muziek hebt. Het kan je enigszins helpen het programma te leren kennen, maar bruikbaar is het allerminst. Dit programma is afkomstig vanaf Android, maar heeft sinds kort ook een Windows 10-versie. Als je in de Play-store zoekt vind je een blauwe versie van MobileSheetsPro. Mocht je nog ergens een groene versie aantreffen betreft dit een oude versie.
Het eerste begin is erg eenvoudig. Ook het importeren wijst zich vanzelf. Het selecteerproces van bestanden en vervolgens de OK-knop (onderaan het scherm) is eerst even wat zoeken, maar zonder dat werkt het toch niet. Het maakt gebruik van layout van Android, wat soms bij file-handling nou niet uitblinkt van duidelijkheid. Het importeren verloopt via enkele stappen en vraagt veel tijd. Het bijsnijden van de pagina’s om een schermvullend  weergave te creëren werkt wel goed.Je kunt dit ook handmatig beïnvloeden via het bewerk-menu. De PC-companion wordt door de goede integratie van dropbox zo langzamerhand overbodig, hoewel het maken van backups hiermee wel goed wordt ondersteund. De afspeellijsten (setlisten / playlisten) werken heel intuitief. Sinds een recente update is het toevoegen van muziekstukken iets verslechterd. De afspeellijst blijft namelijk niet meer geheel in beeld. Wellicht is dit, als u dit leest, alweer gerepareerd. Er wordt nog veel aan gesleuteld.
Het delen van de files is mogelijk door afspeellijsten rond te sturen en een setje files. Deze functie wordt niet gebruikt, omdat het niet blijvend geautomatiseerd kan.
Het maken van setlisten / playlisten / afspeellijsten is erg eenvoudig.  Je kiest ‘afspeellijsten’ en vervolgens op ‘Nieuw’. Dan verschijnt een zeer handig scherm met links de inhoud van de lijst en rechts de inhoud van de songlibrary, waarin heel snel gezocht kan worden via alle mogelijke filters (bovenaan). Alleen bij gebruik van de filters verdwijnt de inhoud van de afspeellijst. Hij blijft echter wel bewaard, Sluit het scherm en kies de afspeellijst en ziedaar de lijst is zoals het hoort. De volgorde aanpassen is net zo eenvoudig als op een iPad.
De ondersteuning van de Airturn BT-105 is heel goed.  Het pedaal kan helemaal naar wens wonden ingesteld. Ik gebruik de standaardwaarden en die zijn goed. Je kunt zelfs tot 6 pedalen specificeren. Het programma is heel erg instelbaar op de persoonlijke wensen. Het instellingenmenu is heel rijd aan mogelijkheden.
Het maken van Aantekeningen / annotaties is gemakkelijk. Ook hier moet je in een speciale modus komen, door een handeling te verrichten. Het icoon voor bewerken van de extra velden van het muziekstuk  en het icoon voor de aantekeningen lijkt teveel op elkaar. Hierdoor kom ik tijdens het willen maken van aantekeningen meer dan eens toch eerst even op het wijzigen muziekstuk scherm uit. De knopjes zitten namelijk ook nog eens erg dicht bij elkaar. Verder is het stempelen en met de pen aantekeningen maken erg handig.
Ervaringen: Het programma is compleet voor wat ik nodig heb. Het is heel rijk aan functies. Het afspelen van de afspeellijsten is supersnel. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een gehele afspeellijst in het geheugen te laden. De pagina’s komen gerenderd in het systeem, waardoor ze ook erg snel laden.
Het fijne is dat het Android-programma in zijn geheel geporteerd is naar Windows 10, inclusief de vreemde file-afhandeling van Android. Het is één complete suite waarbinnen je werkt tijdens de muziekuitvoeringen en repetities.De goede integratie met dropbox maakt het mogelijk om één plek te hebben waar alle muziekstukken kunnen worden gedeeld en opgeslagen.
Het programma is heel stabiel. Een nare bug zit in de Windows 10 versie als het wordt opgestart zonder Internet verbinding. Het start dan namelijk niet op. Ik heb heel wat peentjes gezweet toen ik met mijn 4G internet alsnog geen verbinding kreeg. Gelukkig kwam het na een paar minuten weer goed, maar ik zag mijn uitvoering al in het water vallen. De oplossing door mijn Windows 10 computer geheel te herinstalleren, zie ik niet zitten. Ik hoop op betere tijden en dat de bug opgelost wordt.

MusicReader
Prijs $ 59,00 (wel wat duur)
Dit programma is beschikbaar voor OSx, iOS en Windows 10. Ik heb alleen de Windows 10 versie gebruikt. De goedkopere versies heb ik links laten liggen. Wellicht had ik voor mijn gebruik met een kleinere versie kunnen werken. Ik wilde een compleet programma. maar helaas het bleek op meerdere punten niet geschikt. Het spannende bij MusicReader is dat de interface niet heel vlot en intuitief werkt. Binnen Windows 10 is het werken met setlisten en het vlot wisselen tussen de verschillende setlisten heel bewerkelijk. Het samenstellen van setlisten werkt soms niet goed, ze raken af en toe defect (filesize 0) en daarom is het systeem niet betrouwbaar. Ook het laden van muziekstukken gaat niet vlot. Het programma houdt zich niet aan de Windows conventies (wellicht ook door de multi-platform opzet). Scrollen met de vingers is er niet bij, tenzij op de scrolbar gedrukt. Het iconen gebruik is lastig. Uiteindelijk lees je het wel, maar er is een aardige gewenningsperiode nodig om het programma voor de basisfuncties te kunnen gebruiken.
Het eerste begin  is even opletten als je een library in een eigen directory hebt staan. Je moet eigenlijk eerst de directory goedzetten en pas daarna de library instellen. Het mooie van dit programma is dat het op basis van de geconfigureerde directory altijd gelijk de nieuwe files inleest. Heel handig voor als er nieuwe muziekstukken bijkomen. Het programma heeft soms wat moeite met het inlezen van PDF-files. Een reprint maken naar een nieuw PDF-file lost de problemen meestal wel op. Handig is het natuurlijk niet.
Het tonen van de library is wel onderdeel van de interface met twee iconen bij ieder muziekstuk, één voor selectie en één voor inzoomen. Op basis van deze selecties kun je setlisten maken. Dit worden vervolgens filetjes, wat weer heel verwarrend werkt. Het is geen onderdeel van de eigen interface, Het waarschuwen van het sluiten en wisselen is iets wat je bij uitvoeringen niet wil hebben.
Het importeren van muziekstukken is snel, maar vervolgens het gebruik ervan toch ook weer bewerkelijk als het niet gelijk bruikbare PDF;jes zijn. Inzoomen en/of pagina volgorde aanpassen is lastig. Het bewerkmenu is verre van intuïtief.
Het delen van bestanden is geen onderdeel van het programma. maar kan wel geregeld worden via directory sharing, met als voordeel dat je ook nog eens gelijk alle muziekstukken automatisch kunt synchroniseren. Nadeel is wel dat het nu toch ook nog wel eens fout gaat, waardoor files van 0 bytes ontstaan. Dit gaat op voor met name de setlisten.
De Playlist / setlisten / afspeellijsten zijn te bewerken, maar niet via de windows methodiek. Je krijgt knoppen om te verplaatsen. Niet erg handig. Maar het werkt wel.
Het maken van Annotatie is mogelijk. Dit verloopt wederom via een aparte modus.  Het gebruik van de symbolen is ook hier niet heel duidelijk, maar uiteindelijk kun je aantekeningen maken en opslaan, die ook in andere playlisten zichtbaar zijn. Op zich een goede functie.
Het pedaal (airturn BT-105) heeft  problemen gekend met het omslaan. In de huidige versie werkt het nu wel.

SongRepertoire

Prijs € 4,50
Allereerst is het een opmerkelijk lage prijs, die voor het programma betaald moet worden. Je zou verwachten dat het daarom maar een half bruikbaar programma zal zijn, maar niets is minder waar. Een verademing bij al die ingewikkelde programma’s. Het doet wat het doen moet, maar….. niet goed genoeg. Is het betrouwbaar? Dat is het maar ten dele. Als je schone muziek hebt én de tijd om alles vooraf goed te beproeven, is het verder een heerlijk programma. Het is eenvoudig, maar vooral ook intuïtief. Hier kan MusicReader nog wat van leren.  Het delen van bestanden is hier  niet mogelijk. Ook het werken met Onedrive behoort (bij mij) niet tot de mogelijkheden. Ik heb telkens een foutmelding met mijn Windows. Er is menigmaal een nieuwe computer installatie gedaan, maar geen enkele keer was het probleem met de OneDrive opgelost.
Als eerste begin kom je in een menu uit, waarin je maar weinig keuzes hebt. Het laten van PDF’s als songs wordt goed ondersteund. Het inleesproces is wat langzaam, maar dat is op zich niet zo erg. De vernieuwing van de PDF-reader maakt het programma dat het niet alle PDF’s goed inleest. Soms zelfs slaat het bladzijden over of positioneert deze niet goed. De meeste PDF’s files worden echter wel goed ingelezen. Een ‘defect’ PDF-file kan meestal via een reprint naar een nieuw PDF-file verder wel weer leesbaar worden gemaakt voor SongRepertoire.
Zoals al gezegd is het importeren eenvoudig uit te voeren. Wel even opletten dat je niet alle files als één Song inleest. De latere versies gaan al default vanuit dat ieder file een Song moet worden. Mijn keuze om met bladzijden te werken en niet met scrollen vereist aanpassingen van de instellingen. Op zich, geen moeilijk klusje  Achter het + – teken zit een eenvoudig menu om files te importeren. Allemaal erg handig.
Het programma is nog volop in ontwikkeling. Iedere keer worden er zaken aangepast, verbeterd of toegevoegd. Ook met support mailen levert vrijwel direct antwoord op. Een jonge loot in de PDF-programma’s met veel potentie!
Het delen van bestanden is er dus niet bij. De beloofde Onedrive verbinding heeft bij mij niet een keer gewerkt. Ik zal wel een bijzonder account hebben. Wellicht zijn er lezers met een wel geslaagde verbinding. Doordat ik alle bestanden op een Dropbox met een lokale kopie heb staan, kan ik dus wel bestanden delen en inlezen. Dit werkt ook, maar niet zoals door de maker bedoeld.
Het maken van een Playlist / Setlist / Afspeellijst is eveneens heel eenvoudig. Bij het selecteren wordt de playlist telkens toegevoegd met het nieuwe nummer. Na het bekijken van de lijst is het ook heel eenvoudig een nummer te verplaatsen. De playlist functie is helemaal geintegreerd binnen het programma. Het verplaatsen kan gewoon met de vingers op het scherm. Geen gedoe met pijltjes, scroll functies enzovoorts, maar gewoon schuiven en loslaten.
Het maken van Annotaties kan gewoon met de pen van mijn Surface Pro. Het is direct mogelijk aanpassingen te maken. Je hoeft niet na te denken. Alle wijzigingen worden gelijk opgeslagen net zoals bij de papieren versie. Ik hoef dus niet na te denken tijdens mijn repetitie of ik wel in de juiste modus sta.
Met het pedaal (Airturn BT-105) kan ik succesvol vooruit, maar helaas gaat de positionering binnen de volgende nummers naar het eerste dan wel laatste blad niet altijd goed ,waardoor je middenin een muziekstuk uitkomt. Dit levert onverklaarbare pagina’s op tijdens een uitvoering. Je moet dan wel erg sterk in de schoenen staan om niet in de war te raken. Als je terugbladert naar een vorig nummer kom je op de één na laatste pagina uit. Dit is gemeld bij support, maar is (nog) niet opgelost. Soms duurt het laden van een nummer erg lang. Dit is ook niet bevorderlijk voor de uitvoeringsrust. Een bufferfunctie van een playlist zou hier welkom zijn.
Ondanks de minder goed uitgevoerde functies, is dit een heel mooi programma. Ik zou hier graag mee werken, vermits de fouten opgelost zouden zijn. Aangezien hier nog hard aan gewerkt wordt, verwacht ik dat in de toekomst zowel MusicReader als MobileSheets op Windows 10 er een geduchte concurrent erbij hebben.

Samengevat
Het is een stevige zoekactie geweest. Er zijn maar weinige plekken waar je terecht kunt voor een vergelijking. Ik had natuurlijk een niet alledaags gebruik (kerkkoor) voor dergelijke programma’s, maar aan de andere kant is een ieder die muziek maakt gebaat bij een stabiel en betrouwbaar programma. Ik heb iedere functie voorzien van een score van – (te verbeteren) t/m +++ (zeer goed).

Samengevat Begin PDF Importeren Delen Playlist Annotaties Pedaal
navigatie
Algemene indruk
ForScore +++ ++ (++) ++ ++ ++ +++
MobileSheetsPro + +++ ++ + ++ ++ ++ +++
MusicReader + + ++ ++ +
SongRepertoire ++ ++ +++ +++ +

 

Heb je een iPad, kies dan voor ForScore. Voor Android is het een uitgemaakte zaak om voor MobileSheetsPro te kiezen, andere programma’s heb ik getest maar komen niet zover als dit programma. Voor Windows 10 is het heel duidelijk MobileSheetsPro met een opkomende concurrentie van MusicReader (stabiel programma) en SongRepertoire (mooi maar met storende fouten in PDF navigatie).
Alle programma’s zijn in ontwikkeling. Dit artikel is geschreven in mei 2017. Er zullen wellicht updates volgen die de vergelijking gaan beïnvloeden.

3 comments

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Arjan · mei 28, 2017

  Leuk en goed verhaal. Heeft mij zeker geholpen bij het maken van een keuze.

 2. Mark Kirkenier · mei 28, 2017

  Wat een goed, helder verhaal! Het heeft mij ervan overtuigd dat er veel apps afvallen. Ik zit nu alleen nog in 2strijd tussen MobileSheetsPro en Orpheus. Heb je daar ook ervaring mee? Hartelijk dank voor het delen en onderzoeken!

  • admin · mei 28, 2017

   Orpheus is mij niet bekend. De MobileSheetsPro is op dit moment mijn favoriet. MusicReader is op dit moment in beta met een geheel nieuwe verbeterde versie. Ik heb alleen nog geen tijd gehad die aan een nauwkeurige test te onderwerpen.
   Kijkend naar Orpheus App, dan lijkt het me wel een basic programma. Als je alleen, zoals ik dat ook doe, PDF-bestanden in setlists zet en daarbij anotaties maakt; af en toe wat extra’s gebruikt, dan is dit programma zeker ook te overwegen alhoewel ik ook wat negatieve reviews lees over de stabiliteit van de bluetooth. Deze makke had MobileSheetsPro ook een tijdje, maar dat is daar opgelost.
   Als je nu de keuze wil maken voor een stabiele oplossing zou ik MobileSheetsPro adviseren, maar als je de uitdaging wil voor een goedkopere oplossing (€ 8,00 is niet te duur) dan is een poging met Orpheus het proberen waard.